Ultimes activitats desenvolupades per l'Associació

ASSOCIACIÓ CULTURAL MONTCADA, a continuació fem una relació de les activitats dels últims 12 mesos, on es pot veure la trajectòria de les activitats culturals.

 

Nadal 2020 

Com cada any dediquem el nostre aparador a divulgar les nostres tradicions. El pessebre és la més important doncs recull una tradició cristiana arrelada en el nostre poble, i volem que el jovent recordi aquesta tradició. Degut al Cpovid-19, la exposició dels pessebres a l'entrada de l'església ha estat cancel·lada, i per tant el nostre aparador té més valor avui dia.

 

COSTUMARI  NADALENC 

TRADICIONS PERDUDES

Serenates  i  albades de Bones Festes ¡¡

            Havia estat general el costum de fer albades fins les darreries del Segle XIX. Per les viles i ciutats solien aplegar-se colles de fadrins, acompanyats d’una cobla i de l’agutzil, el porrer o un altre funcionari municipal. Feien una cantada a cada carrer i saludaven al veinat en general, desitjant-li bones festes.  Era corrent dedicar la cantada a un veí , el més distingit del carrer en representació de tot el veinat. Feta la cantada , el representant de l’autoritat engegava un tret enlaire. Eren unes cobles o caramelles de Nadal, molt llargues i d’escàs valor, tan poètic com musical i de regust set o vuit-centista. Van ser molt populars a la Plana de Vic. La forma més general de salutació deia així ( un exemple):

 

              SENYOR DON MARCELINO

            DÉU LI DONNI BONA NIT

            I DEMÀ , LI DÔ  BON DIA,

            AMB LA MULLER PER COMPANYA,

            EL  VEINAT PER CORTESIA ;

            BONES PASQUES QUE DÈU ENS DÔ.          

                                              ( Costumari J. Amades)

Desembre 2020

Edició i publicació del número de quaderns corresponent  Quaderns 41, com que  no hem pogut aplegar als nostres socis per presentar-lo, hem editat un vídeo on en Josep Bacardit que és el nostre coordinador fa una presentació dels seus articles. El podeu trobar en aquesta mateixa web en l'apartat de Quaderns.

 

Associació Cultural Montcada
Carrer Major 47
08110 Montcada i Reixac (Bcn)
93 575 11 03
Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.