Skip to main content

Presentació d'un llibre sobre Juan Ramón Masoliver, a Vallensana

El dijous 4 de juliol de 2024, a les 18,30h tindrà lloc la presentació del llibre “JUAN RAMON MASOLIVER. Edición y cultura en la Barcelona de postguerra” que farà la seva autora, Míriam Gázquez Cano.

Aquest acte es farà a LES CLAUS DE SANT PERE, al barri de Vallençana  (Carretera de Badalona, km 7,2). Caldrà arribar-hi amb vehicle particular. Per l'aparcament no cal patir, perquè en disposa d'un de ben ampli.

Per tal de poder organitzar adequadament aquest event, cal que els socis i sòcies que volgueu participar us hi inscrigueu mitjançant alguna de les alternatives següents que posem a la vostra disposició

  • Personalment, a la nostra seu del carrer Major (gairebé totes les tardes trobareu obert entre les 5 i les 7 de la tarda).
  • Per correu electrònic a l'adreça: associació@aculturalmontcada.org
  • Per whatsapp, enviant-ne un al mòbil 660158563.

En tots els casos caldrà indicar:

  • el nom del soci o sòcia
  • si hi assistirà acompanyat per la seva parella o amic/amiga.
  • si no es disposa de cap mitjà transport (si aquest és el cas, intentarem trobar-hi una solució).

US HI ESPEREM !!!

 

 

SOBRE EL  PERSONATGE: JUAN RAMON MASOLIVER ( Saragossa, 1910 - Barcelona, 1997)

Va viure la infantessa a Barcelona, on inicia la vida cultural el 1929 com editor de la revista  avantguardista Hèlix. Va donar els primers passos en el periodisme a la Itàlia de Mussolini com a corresponsal de La Vanguardia, mentre era lector a la Universitat de Gènova. La seva amistat amb Luis Buñuel i Salvador Dalí el va portar a Paris.

Després de la Guerra Civil va ser nomenat Cap de Propaganda de Barcelona. Impulsà la reobertura de l’Ateneu Barcelonès i junt amb Ignasi Agustí i Josep Verges crearen el setmanari DESTINO. Va fundar l’editorial Yunque, on es va rodejar d’una cort literària en la que destacaren personatges com Juan Eduardo Cirlot, Guillermo Diaz-Plaja, César González Ruano, Néstor Luján, Eugenio Nadal, Dionisio Ridruejo i Martin de Riquer, d’entre molts altres.

L’assaig biogràfic de Míriam Gázquez ofereix un recorregut laberíntic i sempre intrigant sobre la societat cultural i literària de la Barcelona d’abans i desprès de la Guerra Civil. És un retrat apassionant d’un personatge  imprevisible, excel·lent editor i premiat traductor (Premio Nacional de Traducción, 1989). Va ser  crític literari de La Vanguardia  durant dècades. Per a l’autora, Juan Ramon Masoliver és la veu d’un intel·lectual cosmopolita que es va definir a si mateix, per sobre de qualsevol etiqueta, com un “animal de lectura”, que va dignificar l’art de la traducció, un apassionat  dinamitzador de la lectura i defensor de l’ofici d’editor com a lector. 

Amb aquest acte l’Associació vol enaltir la figura de l’erudit  Juan Ramón Masoliver. La seva casa a Vallensana, testimonia l’antiga relació de la nissaga  Masoliver amb Montcada i Reixac. Allà l’il·lustre convilatà va establir el seu cau de repòs, lectura i estudi, i va arribar a acumular una biblioteca, formada per mes de deu mil  volums. Enamorat del paisatge de Vallensana, perenne record dels seus estiueigs de nen privilegiat, va congregar reunions del jurat per fallar el Premi Nadal al restaurant Can Piqué.

Més informació:

Vikipèdia (en català)

Wikipèdia (en castellà) 

Quaderns de Vallençana 

 

SOBRE L'AUTORA: MIRIAM GAZQUEZ  CANO (Cornellà 1983)

Professora de Llengua i Literatura Espanyola en la UNED de Barcelona. El 2018, es doctorà en Filologia Hispànica a UB, amb una tesi sobre el panorama cultural de la postguerra barcelonesa. Està especialitzada en la recuperació d’arxius personals d’intel·lectuals de l’època. Ha dirigit el rescat i donació del fons documental i bibliogràfic de Juan Ramon Masoliver, actualment accessible a l’Arxiu i Biblioteca Nacional de Catalunya.

 

 

L'ASSOCIACIÓ S'ADHEREIX A “VESTITS VERMELLS”

El dimarts 25 de juny, a les 19h., davant de la nostra seu del carrer Major, penjarem un vestit vermell, sumant-nos així a la iniciativa que impulsa l'Associació Vestits Vermells de Montcada i Reixac.

Es tracta d'una acció amb què volem mantenir viu el record de les dones assassinades i sensibilitzar a la ciutadania sobre aquesta xacra que perviu a la nostra societat.

Vine i participa en aquest acte contra la violència masclista. T'hi esperem!!!

 Video

Notícies sobre Vestits Vermells a la Veu

TREBALLS D’ALUMNES DE LA SALLE SOBRE MONTCADA I REIXAC

Fomentar la recerca, el coneixement i la divulgació de les arrels històriques de Montcada i Reixac, el seu costumari i folklore, constitueix la finalitat principal de l’Associació Cultural Montcada. En aquest sentit, des de l’Associació, es duen a terme diferents línies de treball (arxiu documental i fotogràfic, publicació de llibres, quaderns, conferències, etc.).

En aquest marc, la vinculació dels joves montcadencs amb la seva ciutat a través del coneixement de la seva història i idiosincràsia es considera prioritària; i d’aquí l’interès en assolir col·laboracions amb les escoles i instituts del municipi.

Per això valorem molt positivament que la col·laboració de l’Associació amb l’Escola la Salle Montcada ja hagi donat com a fruit aquests dos treballs realitzats per estudiants de 4art d’ESO titulats:

  • RECREACIÓ DE LES FESTES MAJORS DE MONTCADA I REIXAC MITJANÇANT UN CÒMIC.
  • L’ABANS I L’ARA DE MONTCADA I REIXAC.

i creiem oportú donar-ne difusió en un acte on els autors d’aquests dos estudis els puguin presentar als socis i a les persones que vulguin acompanyar-nos.

 

 

Presentació de la novel·la "Ríos de desolación"

El dijous 13 de juny, a les 18.30h, tindrà lloc al nostre local del carrer Major la presentació del llibre Ríos de desolación de l’escriptor nascut a Montcada i Reixac Luis Bolívar Troya.

En Luis Bolívar va iniciar la seva carrera de mestre a l’escola El Viver als anys 80. Va marxar a viure a Tarragona i es va especialitzar com a professor d’educació especial i orientació educativa. Ha estat referent d’atenció inclusiva a la província de Tarragona.

Ara fa dos anys es va jubilar i això li permet dedicar-se de ple a algunes de les seves passions: la literatura, la pintura i la història.

La novel·la Ríos de desolación és la tercera entrega de la saga Lazos invisibles, un thriller històric ambientat al final de la guerra civil espanyola i que centra l’acció en les Brigades Internacionals, la Bolsa de Bielsa i els camps de refugiats dels republicans espanyols a França.

Les dues anteriors, ja publicades, son “Cicatrices del desastre”, una història que transcorre a Reus l’any 1939 i a Annual en 1921; i la titulada “Tras el fuego las cenizas”, que reflecteix el començament de la guerra civil a Barcelona i la reraguarda republicana.

 

 

EL PES DE LA HISTÒRIA A L'IDENTITAT BLAUGRANA

L’Associació Cultural Montcada i la Penya Barcelonista de Montcada i Reixac - que enguany commemora el seu 50é aniversari de la seva fundació -  organitzem conjuntament una xerrada-col·loqui amb el títol:

 "El pes de la història a la identitat blaugrana"

 en la qual participaran com a conferenciants, un duet de luxe -  l’Enric Calpena i en Josep Maria Solé i Sabaté – i que tindrà lloc a l'Auditori municipal, el proper 28 de maig, a les 18.30h.

 L’Enric Calpena (Barcelona, 1960), és periodista y professor de Comunicació de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. També és llicenciat en Dret. Especialitzat en divulgació històrica, ha treballat com a productor executiu, director, guionista, realitzador i presentador de diversos programes relacionats amb la història a diverses cadenes de televisió, com ara TV3 on és de les cares més conegudes especialment pel seu pas pels Informatius i la presentació de diversos concursos. Podeu llegir una ressenya biogràfica seva aquí.

En Josep Maria Solé i Sabaté (Miralcamp, 1950), que ja ha col·laborat amb nosaltres en altres ocasions, és doctor en Història per la Universitat de Barcelona i també és llicenciat en Filosofia. Especialitzat en Història Contemporània, és catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat nombroses monografies i ha dirigit estudis, particularment ha desenvolupat molts treballs sobre la guerra civil i la postguerra. També ha dirigit i presentat programes de ràdio i televisió, amb tertúlies sobre l'actualitat o sobre la història.Trobareu aquí una ressenya biogràfica seva.

Coneixedors experts de la història del F.C.Barcelona han publicat diversos estudis d’investigació, així com algunes novel·les històriques:

Enric Calpena:

- El primer capità

- En guerra

Josep Maria Solé i Sabaté:

- Sunyol, l'altre president afusellat

- Barça, 110 anys fent història

- El Barça en guerra (1936-1939)

- El Barça a la postguerra

Actualment ambdós participen en el programa de divulgació històrica En guàrdia, a Catalunya Ràdio; un espai històric que des del 2001 compta amb més de 1000 programes emesos, amb en Calpena com a director i presentador, i en Solé i Sabaté com a col·laborador habitual des de fa més de 15 anys, en què repassen, amb un convidat, temes relacionats amb la història de Catalunya o la Universal.

CONFERÈNCIA: EL CANVI CLIMÀTIC I L’ENERGIA. ÈXIT I FRACÀS DE LA CIVILITZACIÓ

El proper dijous 23 de maig de 2024, a les 19 hores, tindrem entre nosaltres a Ferran Vallespinós Riera, fill de la nostra vila i reconegut biòleg que dissertarà sobre el tema de candent actualitat:

El canvi climàtic i l'energia. Èxit i fracàs de la civilització.

Aquesta conferència es farà al nostre local del carrer Major núm. 47

 

 

 

Ferran Vallespinós Riera (Montcada i Reixac, 1948) és doctor en Ciències Biològiques, especialitzat en microbiologia marina.

Ha realitzat moltes campanyes oceanogràfiques en mars de tot el món. Ha estat professor universitari, investigador del CSIC, consultor ambiental i lluitador a favor de les energies renovables i la transició energètica, havent publicat diverses obres científiques.

També ha estat alcalde de Tiana (1995-2007), i ha treballat en el món editorial en la traducció de nombrosos llibres de l’italià, anglès i francès. Participa com articulista en els “Diari de Girona”, “Cortum Club de debats” i també en la revista “el Triangle”.

D’esperit aventurer i esportista l’any 2014 amb dos companys va creuar l’Atlàntic, en un veler de 12 metres. 

A la seva gran activitat científica, cal afegir la seva vesant d’autor literari havent publicat dues novel·les: “Los colores del último Puerto” i “Las horas huecas” i acaba d’enllestir una tercera: “Fuera de lugar”.

 

KAS a Montcada i Reixac - GORKA KNÖRR - 21 de març a les 18.30h

 

 

El proper dijous, 21 de març, a les 18.30h, al local de l'Associació, tindrem entre nosaltres al senyor Gorka Knörr que ens parlarà sobre l'empresa KAS a Montcada i Reixac, i sobre les arrels basco-alemanyes d'aquesta empresa que es remonten als temps de la guerra franco-prusiana de la segona meitat del segle XIX i com va acabar tenir presència al nostre municipi i en la nostra història local.

Gorka Knörr és una persona amb una àmplia experiència política i cultural. Us recomanem que vegeu el seu perfil i trajectòria professsional en aquest enllaç de la Viquipèdia

Segur que la seva disertació sobre com l'empresa KAS va arribar a implantar-se al Polígon de la Ferreria serà ben interessant.

 

 

Conferència de Josep M. Solé i Sabaté sobre la postguerra

El proper dimecres 7 de febrer, a les 18 hores, a l’Auditori municipal de la plaça de l’Església, tindrà lloc una nova conferència del professor Josep Maria Solé i Sabaté, que en aquesta ocasió durà el títol “Catalunya, any 0. Aproximació a la Montcada i Reixac de la postguerra”.

Aquesta és la tercera de les conferències del cicle que hem dedicat a la segona República, la guerra civil i la postguerra i que han tingut tan bona acceptació. Trobareu informació sobre les sessions anteriors d'aquest cicle així com del perfil professional del professor Solé i Sabaté, en aquests enllaços del nostre web:

2a conferència - Visió crítica de la guerra civil - Video 

1a conferència - La Generalitat republicana, la frustració de l’esperança més gran Video