Skip to main content

Presentació de la novel·la "Ríos de desolación"

El dijous 13 de juny, a les 18.30h, tindrà lloc al nostre local del carrer Major la presentació del llibre Ríos de desolación de l’escriptor nascut a Montcada i Reixac Luis Bolívar Troya.

En Luis Bolívar va iniciar la seva carrera de mestre a l’escola El Viver als anys 80. Va marxar a viure a Tarragona i es va especialitzar com a professor d’educació especial i orientació educativa. Ha estat referent d’atenció inclusiva a la província de Tarragona.

Ara fa dos anys es va jubilar i això li permet dedicar-se de ple a algunes de les seves passions: la literatura, la pintura i la història.

La novel·la Ríos de desolación és la tercera entrega de la saga Lazos invisibles, un thriller històric ambientat al final de la guerra civil espanyola i que centra l’acció en les Brigades Internacionals, la Bolsa de Bielsa i els camps de refugiats dels republicans espanyols a França.

Les dues anteriors, ja publicades, son “Cicatrices del desastre”, una història que transcorre a Reus l’any 1939 i a Annual en 1921; i la titulada “Tras el fuego las cenizas”, que reflecteix el començament de la guerra civil a Barcelona i la reraguarda republicana.

 

 

EL PES DE LA HISTÒRIA A L'IDENTITAT BLAUGRANA

L’Associació Cultural Montcada i la Penya Barcelonista de Montcada i Reixac - que enguany commemora el seu 50é aniversari de la seva fundació -  organitzem conjuntament una xerrada-col·loqui amb el títol:

 "El pes de la història a la identitat blaugrana"

 en la qual participaran com a conferenciants, un duet de luxe -  l’Enric Calpena i en Josep Maria Solé i Sabaté – i que tindrà lloc a l'Auditori municipal, el proper 28 de maig, a les 18.30h.

 L’Enric Calpena (Barcelona, 1960), és periodista y professor de Comunicació de la Universitat Ramon Llull de Barcelona. També és llicenciat en Dret. Especialitzat en divulgació històrica, ha treballat com a productor executiu, director, guionista, realitzador i presentador de diversos programes relacionats amb la història a diverses cadenes de televisió, com ara TV3 on és de les cares més conegudes especialment pel seu pas pels Informatius i la presentació de diversos concursos. Podeu llegir una ressenya biogràfica seva aquí.

En Josep Maria Solé i Sabaté (Miralcamp, 1950), que ja ha col·laborat amb nosaltres en altres ocasions, és doctor en Història per la Universitat de Barcelona i també és llicenciat en Filosofia. Especialitzat en Història Contemporània, és catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha publicat nombroses monografies i ha dirigit estudis, particularment ha desenvolupat molts treballs sobre la guerra civil i la postguerra. També ha dirigit i presentat programes de ràdio i televisió, amb tertúlies sobre l'actualitat o sobre la història.Trobareu aquí una ressenya biogràfica seva.

Coneixedors experts de la història del F.C.Barcelona han publicat diversos estudis d’investigació, així com algunes novel·les històriques:

Enric Calpena:

- El primer capità

- En guerra

Josep Maria Solé i Sabaté:

- Sunyol, l'altre president afusellat

- Barça, 110 anys fent història

- El Barça en guerra (1936-1939)

- El Barça a la postguerra

Actualment ambdós participen en el programa de divulgació històrica En guàrdia, a Catalunya Ràdio; un espai històric que des del 2001 compta amb més de 1000 programes emesos, amb en Calpena com a director i presentador, i en Solé i Sabaté com a col·laborador habitual des de fa més de 15 anys, en què repassen, amb un convidat, temes relacionats amb la història de Catalunya o la Universal.

CONFERÈNCIA: EL CANVI CLIMÀTIC I L’ENERGIA. ÈXIT I FRACÀS DE LA CIVILITZACIÓ

El proper dijous 23 de maig de 2024, a les 19 hores, tindrem entre nosaltres a Ferran Vallespinós Riera, fill de la nostra vila i reconegut biòleg que dissertarà sobre el tema de candent actualitat:

El canvi climàtic i l'energia. Èxit i fracàs de la civilització.

Aquesta conferència es farà al nostre local del carrer Major núm. 47

 

 

 

Ferran Vallespinós Riera (Montcada i Reixac, 1948) és doctor en Ciències Biològiques, especialitzat en microbiologia marina.

Ha realitzat moltes campanyes oceanogràfiques en mars de tot el món. Ha estat professor universitari, investigador del CSIC, consultor ambiental i lluitador a favor de les energies renovables i la transició energètica, havent publicat diverses obres científiques.

També ha estat alcalde de Tiana (1995-2007), i ha treballat en el món editorial en la traducció de nombrosos llibres de l’italià, anglès i francès. Participa com articulista en els “Diari de Girona”, “Cortum Club de debats” i també en la revista “el Triangle”.

D’esperit aventurer i esportista l’any 2014 amb dos companys va creuar l’Atlàntic, en un veler de 12 metres. 

A la seva gran activitat científica, cal afegir la seva vesant d’autor literari havent publicat dues novel·les: “Los colores del último Puerto” i “Las horas huecas” i acaba d’enllestir una tercera: “Fuera de lugar”.

 

KAS a Montcada i Reixac - GORKA KNÖRR - 21 de març a les 18.30h

 

 

El proper dijous, 21 de març, a les 18.30h, al local de l'Associació, tindrem entre nosaltres al senyor Gorka Knörr que ens parlarà sobre l'empresa KAS a Montcada i Reixac, i sobre les arrels basco-alemanyes d'aquesta empresa que es remonten als temps de la guerra franco-prusiana de la segona meitat del segle XIX i com va acabar tenir presència al nostre municipi i en la nostra història local.

Gorka Knörr és una persona amb una àmplia experiència política i cultural. Us recomanem que vegeu el seu perfil i trajectòria professsional en aquest enllaç de la Viquipèdia

Segur que la seva disertació sobre com l'empresa KAS va arribar a implantar-se al Polígon de la Ferreria serà ben interessant.

 

 

Conferència de Josep M. Solé i Sabaté sobre la postguerra

El proper dimecres 7 de febrer, a les 18 hores, a l’Auditori municipal de la plaça de l’Església, tindrà lloc una nova conferència del professor Josep Maria Solé i Sabaté, que en aquesta ocasió durà el títol “Catalunya, any 0. Aproximació a la Montcada i Reixac de la postguerra”.

Aquesta és la tercera de les conferències del cicle que hem dedicat a la segona República, la guerra civil i la postguerra i que han tingut tan bona acceptació. Trobareu informació sobre les sessions anteriors d'aquest cicle així com del perfil professional del professor Solé i Sabaté, en aquests enllaços del nostre web:

2a conferència - Visió crítica de la guerra civil - Video 

1a conferència - La Generalitat republicana, la frustració de l’esperança més gran Video 

 

Presentació del llibre "EL PANY I LA CLAU"

El proper dijous 25 de gener, a les 18.30h - un cop finalitzi l'Assemblea General dels socis i sòcies - tindrà lloc al nostre local social la presentació del llibre “El pany i la clau” de Jaume de Bargas.

Aquesta obra tracta tant la història del pany i la clau —dels orígens a l’actualitat— com aspectes dels oficis que hi estan vinculats: des de la serralleria, la ferreteria i la forja, fins a la foneria, la llauneria, la restauració,...

El llibre de Jaume de Bargas és fruit de 60 anys de trajectòria professional, així com de la seva persistència per investigar i divulgar l’evolució d’aquestes eines lligades a la seguretat dels béns; uns objectes d’altra banda plens de simbolisme com es pot veure al Museu que sobre aquesta temàtica ha impulsat a Segur de Calafell.

 Us hi esperem!

Si esta cuenta de correo está asociada a un usuario adicional (el acceso al panel del cliente está habilitado), los cambios que efectúe en esta página afectarán a la configuración de este usuario. Concretamente, si cambia la dirección de email y la contraseña, las credenciales de acceso del usuario adicional también se cambiarán a los nuevos valores.

 

CONVOCATÒRIA DE L'ASSEMBLEA GENERAL (25.01.2024 - 18h)

Benvolguts socis, benvolgudes sòcies,

D'acord amb el capítol III (arts. 8 al 13) dels nostres Estatuts, inscrits al Registre d'Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya, i en virtut de les instruccions del president, us convoquem a l'Assemblea General que celebrarem el proper dia 25 de gener (dijous) en el nostre local social (carrer Major, 47), a les 18:00 hores, en convocatòria única, amb la finalitat de  tractar i resoldre els assumptes que figuren en l'ordre del dia següent:

1) Exposició general de l'activitat de l'Associació.

2) Estudi i aprovació, si s'escau, de l'estat de comptes a 31.12.2023.

3) Estudi i aprovació, si s'escau, del Pressupost de l'any 2024.

4) Incorporació d'un nou membre a la Junta Directiva.

5) Precs i preguntes

Tant el resum i els comprovants de l'estat de comptes a 31.12.2023, com el Pressupost del 2024, estan a la vostra disposició en el local social.

Esperant la vostra assistència personal o per delegació escrita en favor d'una tercera persona (membre de la Junta o soci), aprofito l'ocasió per a saludar-vos cordialment.

 

Pilar Casamada

Secretaria de la Junta Directiva

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Es facilita un model de DELEGACIÓ DE VOT I REPRESENTACIÓ per a utilitzar-lo si s'escau:

Essent-me impossible assistir personalment a l'Assemblea General de l'Associació Cultural Montcada, Història i Tradicions, convocada per al proper dia 25 de gener de 2024, com a soci/sòcia de l'entitat i coneixent l'ordre del dia de la reunió, delego la meva representació i delegació de vot a favor de:

Sr/Sra .............................................. , president / membre de la Junta Directiva / o soci/sòcia de l'entitat.

Signatura:

 

 

Sr/Sra............................................... , soci/sòcia que delega

 

 

Presentació de QUADERNS 47 Dijous 21/12/2023 – 18.30 h


 
Arribades aquestes dates properes a les festes de Nadal i Cap d’Any surt, com cada any, un nou número de la revista QUADERNS que edita l’Associació Cultural Montcada. En aquesta ocasió, el número 47 de la col·lecció es presentarà al nostre local del carrer Major el proper dijous, 21 de desembre a les 18.30h.

En aquest acte aprofitarem també per a desitjar-nos unes bones festes.