Skip to main content

Conferència de Josep M. Solé i Sabaté sobre la postguerra

El proper dimecres 7 de febrer, a les 18 hores, a l’Auditori municipal de la plaça de l’Església, tindrà lloc una nova conferència del professor Josep Maria Solé i Sabaté, que en aquesta ocasió durà el títol “Catalunya, any 0. Aproximació a la Montcada i Reixac de la postguerra”.

Aquesta és la tercera de les conferències del cicle que hem dedicat a la segona República, la guerra civil i la postguerra i que han tingut tan bona acceptació. Trobareu informació sobre les sessions anteriors d'aquest cicle així com del perfil professional del professor Solé i Sabaté, en aquests enllaços del nostre web:

2a conferència - Visió crítica de la guerra civil - Video 

1a conferència - La Generalitat republicana, la frustració de l’esperança més gran Video 

 

Presentació del llibre "EL PANY I LA CLAU"

El proper dijous 25 de gener, a les 18.30h - un cop finalitzi l'Assemblea General dels socis i sòcies - tindrà lloc al nostre local social la presentació del llibre “El pany i la clau” de Jaume de Bargas.

Aquesta obra tracta tant la història del pany i la clau —dels orígens a l’actualitat— com aspectes dels oficis que hi estan vinculats: des de la serralleria, la ferreteria i la forja, fins a la foneria, la llauneria, la restauració,...

El llibre de Jaume de Bargas és fruit de 60 anys de trajectòria professional, així com de la seva persistència per investigar i divulgar l’evolució d’aquestes eines lligades a la seguretat dels béns; uns objectes d’altra banda plens de simbolisme com es pot veure al Museu que sobre aquesta temàtica ha impulsat a Segur de Calafell.

 Us hi esperem!

Si esta cuenta de correo está asociada a un usuario adicional (el acceso al panel del cliente está habilitado), los cambios que efectúe en esta página afectarán a la configuración de este usuario. Concretamente, si cambia la dirección de email y la contraseña, las credenciales de acceso del usuario adicional también se cambiarán a los nuevos valores.

 

CONVOCATÒRIA DE L'ASSEMBLEA GENERAL (25.01.2024 - 18h)

Benvolguts socis, benvolgudes sòcies,

D'acord amb el capítol III (arts. 8 al 13) dels nostres Estatuts, inscrits al Registre d'Entitats Jurídiques de la Generalitat de Catalunya, i en virtut de les instruccions del president, us convoquem a l'Assemblea General que celebrarem el proper dia 25 de gener (dijous) en el nostre local social (carrer Major, 47), a les 18:00 hores, en convocatòria única, amb la finalitat de  tractar i resoldre els assumptes que figuren en l'ordre del dia següent:

1) Exposició general de l'activitat de l'Associació.

2) Estudi i aprovació, si s'escau, de l'estat de comptes a 31.12.2023.

3) Estudi i aprovació, si s'escau, del Pressupost de l'any 2024.

4) Incorporació d'un nou membre a la Junta Directiva.

5) Precs i preguntes

Tant el resum i els comprovants de l'estat de comptes a 31.12.2023, com el Pressupost del 2024, estan a la vostra disposició en el local social.

Esperant la vostra assistència personal o per delegació escrita en favor d'una tercera persona (membre de la Junta o soci), aprofito l'ocasió per a saludar-vos cordialment.

 

Pilar Casamada

Secretaria de la Junta Directiva

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Es facilita un model de DELEGACIÓ DE VOT I REPRESENTACIÓ per a utilitzar-lo si s'escau:

Essent-me impossible assistir personalment a l'Assemblea General de l'Associació Cultural Montcada, Història i Tradicions, convocada per al proper dia 25 de gener de 2024, com a soci/sòcia de l'entitat i coneixent l'ordre del dia de la reunió, delego la meva representació i delegació de vot a favor de:

Sr/Sra .............................................. , president / membre de la Junta Directiva / o soci/sòcia de l'entitat.

Signatura:

 

 

Sr/Sra............................................... , soci/sòcia que delega

 

 

Presentació de QUADERNS 47 Dijous 21/12/2023 – 18.30 h


 
Arribades aquestes dates properes a les festes de Nadal i Cap d’Any surt, com cada any, un nou número de la revista QUADERNS que edita l’Associació Cultural Montcada. En aquesta ocasió, el número 47 de la col·lecció es presentarà al nostre local del carrer Major el proper dijous, 21 de desembre a les 18.30h.

En aquest acte aprofitarem també per a desitjar-nos unes bones festes.

L'ASSOCIACIÓ PARTICIPA A LA FIRA D'ENTITATS

El proper diumenge 3 desembre, de 10.30 a 13.30 h, l'Ajuntament organitza la Fira d’Entitats, Voluntariat i Diversitat Funcional a les antigues pistes d’atletisme (Camí de la Font Freda cantonada C. Girona).

La fira comptarà amb una mostra d’entitats del municipi. També hi haurà la presentació de projectes de voluntariat i la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional. Al llarg de la jornada hi haurà activitats diverses, gimcana i jocs de rol inclusius, tallers, conta-contes, xocolatada i espectacle de bombolles, entre d’altres.

L'Associació Cultural Montcada hi serà present. Us convidem a visitar-nos; ens agradarà poder saludar-te.

Video de la 1a conferència de Josep Ma. Solé i Sabaté

Al nostre canal de Youtube trobareu el video de la conferència que amb el títol "La Generalitat republicana. La frustració de l'esperança més gran" va fer el catedràtic d'història contemporània, Josep Maria Solé i Sabaté el passat 27 de juny a l'Auditori Municipal. Amb aquesta conferència s'inicià un cicle dedicat als temps de la segona república, la guerra civil i la postguerra.

El 4 d'octubre de 2023 va tenir lloc la segona de les conferències que integren el cicle dedicada a la guerra civil (esperem que properament també podrem compartir el video al nostre canal de Youtube).

Finalment, us anunciem que el mes de febrer de 2024 està previst fer la tercera d'aquestes conferències, també a càrrec del professor Solé i Sabaté. En aquest cas estarà dedicada a la postguerra. Oportunament s'informarà sobre lloc, dia i hora de la seva realització. 

Accés directe al video

 

Montcada màgica, lectura de relats

Coincidint amb la setmana de Tots Sants i del Dia dels Difunts, el passsat 2 de novembre tingué lloc al nostre local una lectura de relats de ficció i misteri continguts en el llibre “MONTCADA MÀGICA” que presentà el seu autor, el montcadenc Miguel Ángel Salamero.

Les lectures van anar a càrrec de David Velasco, Marta Lluís, Francesc López, Lourdes Balart, Lluis Rimbau i Nieves Salamero.

Conferència sobre la Guerra Civil (04/10/2023)

El dimecres dia 4 d’octubre, a les 19 hores, tindrem novament entre nosaltres al professor Josep Maria Solé i Sabaté a l'Auditori Municipal, on ens impartirà una conferència amb el títol: “Visió crítica de la Guerra Civil”
 
Aquesta és la segona del cicle de conferències que vam decidir organitzar dedicat al període de la segona República, la guerra civil espanyola i la postguerra ja durant el règim franquista.

La primera d’aquestes conferencies amb el títol: “La Generalitat republicana, la frustració de l’esperança més gran” tingué una molt bona acollida i hem rebut molt bones valoracions de les persones que van assistir-hi.

A la notícia de la conferència anterior https://aculturalmontcada.org/noticies/40-conferencia-sobre-la-generalitat-en-temps-de-la-republica trobareu  un esbós biogràfic del professor Solé i Sabaté.

Us hi esperem!

Presentació del llibre "Ava al paradís" (28/09/2023)

El 1951, durant el rodatge a Tossa de Mar de la pel·lícula Pandora i l’holandès errant, Ava Gardner, la protagonista, va desaparèixer durant tres dies. Ningú sap on va anar ni què va fer. 

Us imagineu que, cansada del bullici del rodatge, hagués decidit amagar-se en una masia de la Selva durant el període de la sega, on ningú la coneix i, fins i tot, ningú no l’entén? Aquesta és la hipòtesi que planteja, a partir d’una deliciosa ficció, en Mateu Ciurana, escriptor i cineasta, amb qui parlarem de les anècdotes que van envoltar aquest rodatge, i d’aquells anys en què Hollywood es va traslladar a la Costa Brava.

Aquesta presentació es durà  a terme el dijous dia 28 de setembre, a les 19hores, al local de l'Associació.

Tota una vetllada de cinema a l’Associació. Hi esteu convidats.

 

Acte de commemoració de l'11 de setembre

L’Associació Cultural Montcada va ser present en l’acte de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya que, convocat per l’Ajuntament de Montcada i Reixac, com en altres ocasions, se celebrà a la Plaça de l’Església.

Enguany, a més, el president de l’entitat, Francesc López, va ser convidat en representació de les entitats del municipi a fer una intervenció sobre el significat de la festivitat de l’11 de setembre i els reptes i reivindicacions que comporta la seva celebració.

Posteriorment es procedí a fer l’ofrena floral per part de les entitats que hi participaren, les forces polítiques i l’Ajuntament.

L’acte finalitzà amb l’Himne Nacional de Catalunya.

Informació publicada per la Veu de Montcada

Discurs de Francesc López, president de l'ACM