Skip to main content

QUADERNS nº49 (Nadal 2024)

El proper dimarts 17 de desembre, a les 18.30h, al local de l'Associació es presentarà el número 49 de la nostra revista Quaderns. En finalitzar aquest acte socis i convidats compartirem cava, neules i torrons; i podrem desitjar-nos bones festes i un bon any 2025. 
 
 

Vetllada cultural - commemoracions 2024

En commemoració del centenari del naixement de Montserrat Vayreda i Vicent Andrés Estelles; i del traspàs d’Àngel Guimerà i Joan Salvat-Papasseit, el proper dijous 21 de novembre, a les 18.30h, tindrà lloc al nostre local, una vetllada cultural.

En aquest acte intervindran - llegint poemes i fragments de les seves obres, i interpretcions musicals - les persones de la nostra població que podeu veure al cartell que hem preparat per a aquesta ocasió. 

Podeu trobar més informació sobre aquests autors i la seva obra en aquests enllaços:

 

Àngel Guimerà

Joan Salvat-Papasseit

Montserrat Vayreda

Vicent Andrés Estelles

 

Presentació del llibre "EL PARLAR DEL VALLÈS"

El proper dimecres, 30 d'octubre,, tindrà lloc al nostre local social del carrer Major, la presentació del llibre "El parlar del Vallès", a càrrec del seu autor, en David Vila i Ros.

Amb aquest llibre l'autor vol reivindicar la diversitat del català, donar a conèixer la nostra manera de parlar, la del Vallès, i esperonar el lector a fer servir aquestes particularitats. A les seves pàgines trobarem un recorregut per les paraules, les frases fetes i la fonètica del Vallès. Per tant, té un caràcter divulgatiu, i està escrit amb un llenguatge planer que el vol fer atractiu per a qualsevol tipus de públic, no només per a estudiosos de la llengua catalana. 

Podeu llegir una entrevista a David Vila sobre la publicació d'aquest llibre aquí

Amb la Jessica Neuquelman, en David Vila forma el duet anomenat Llenguaferits, els "bojos per la llengua", com els agrada presentar-se.

 

 

Els Llenguaferits divulguen, de manera amena però alhora rigorosa, curiositats del català i d’altres llengües d’arreu del món, amb l’objectiu de despertar la sensibilitat lingüística i, així, fomentar el respecte per totes les llengües i animar a fer un ús plenament normal del català. Podeu veure el seu portfoli de publicacions i serveis al seu web.

La presentació del llibre anirà acompanyada d'un tastet del Rodalisme, la roda dels localismes dels Llenguaferits. Amb aquesta activitat els Llenguaferits plantegen un viatge per la diversitat del català, i ho fan d’una manera lúdica amb el rodalisme, una “roda de la fortuna” farcida de localismes amb la que fan participar als assistents per esbrinar els coneixements que tenen de la seva varietat dialectal - en aquest cas, del parlar del Vallès - tot fent comparacions amb parlars d’altres punts del domini lingüístic. I tot plegat d’una manera amena i entretinguda, amb curiositats d’arreu.

Conferència sobre l'exili republicà

El dimarts 22 d’octubre, a les 18.30 hores, a l’Auditori municipal de la plaça de l’Església, tindrà lloc una nova conferència del professor Josep Maria Solé i Sabaté, que en aquesta ocasió durà el títol “L’exili republicà. Catalunya. El gran èxode del final de la Guerra Civil”.

En finalitzar la conferència durem a terme la presentació de la 2a edició del llibre “940 dies. La Guerra Civil a Montcada”, dels recordats Josep Bacardit i Ricard Ramos. Una obra que ha estat i continua essent referent obligat d’un dels episodis més foscos i dramàtics que ha patit la nostra comunitat. Aquesta reedició ha estat possible gràcies a la subvenció atorgada per la Diputació de Barcelona, per al finançament d’activitats relacionades amb la recuperació de la memòria democràtica.

Ambdós actes estan inclosos al I Cicle de Memòria Democràtica que impulsa l’Ajuntament de Montcada i Reixac que s'inicià el passat 14 d'octubre i que es desenvoluparà fins a finals del mes de novembre, amb diversos actes i activitats que de ben segur us poden interessar. Consulteu el programa

Aquesta és la quarta de les conferències de la sèrie que hem dedicat a la segona República, la guerra civil i la postguerra, que han tingut tan bona acceptació, i que constitueix una contribució a la memòria històrica i democràtica per part de la nostra Associació. Trobareu informació sobre les sessions anteriors així com del perfil professional del professor Solé i Sabaté, en aquests enllaços del nostre web:

3ª conferencia – Catalunya any 0. Una aproximació a la Montcada i Reixacde la postguerraVideo

2a conferència - Visió crítica de la guerra civil - Video 

1a conferència - La Generalitat republicana, la frustració de l’esperança més gran Video 

 

Xerrada sobre memòria històrica trans

En el marc del programa OCTUBRE TRANS 2024 que organitza l'Ajuntament de Montcada i Reixac, el proper 16 de marc, a les 18 h. es durà a terme al nostre local una xerrada sobre Memòria Històrica Trans que desenvoluparà Diego Marchante "Genderhacker".

Podeu trobar més informació sobre el conferenciant aquí.

Altres actes i activitats d'OCTUBRE TRANS 2024 aquí.

Conversa sobre l'alçament militar de 1936 a Barcelona

El proper dimecres, 25 de setembre de 2024, a les 18.30 h, a la Seu de l’Associació (Carrer Major, 47), tindrà lloc una interessant conversa sobre la rebel·lió militar del 19 de juliol de 1936 a Barcelona, entre el doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, el montcadenc Jacint Merino, i la directora de La Veu, el nostre periòdic local, la periodista Pilar Abián que l’entrevistarà.

Jacint Merino Sánchez és doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona amb la tesi “El fracàs de l’alçament militar de juliol de 1936 a Catalunya: el General Manuel Goded Llopis, el final d'un militar colpista” que va ser seleccionat per al Premi d'Història Ciutat de Barcelona (2011) que convoca l’Ajuntament de Barcelona i per al Premi Artola 2011 que convoca l’Associació d’Història Contemporània (Universidad de Cantabria).

Va ser finalista dels Premis Exèrcit que convoca el Ministeri de Defensa i dels Premis Cum Laude patrocinats per Edicions Món Juïc. Ha presentat diferents ponències sobre investigació en Arxius Militars (X Congrés d'Història Contemporània - Santander, 2010) i sobre les noves didàctiques aplicades a l'ensenyament de la Història Local (Il·lustre Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres de Catalunya).

Ha participat al programa Didàctica de la Història History 13-16 de la Schools Council (Londres), publicant els seus treballs en revistes com L’Avenç i en congressos especialitzats. Des del 2005 centra les seves investigacions en els aspectes militars de la Guerra Civil.

 En finalitzar l’acte aquells que ho vulguin podran adquirir el llibre d’en Jacint Merino basat en la seva tesi doctoral “Los militares se sublevan en Barcelona” i obtenir una dedicatòria de l’autor.

Presentació d'un llibre sobre Juan Ramón Masoliver, a Vallensana

El dijous 4 de juliol de 2024, a les 18,30h tindrà lloc la presentació del llibre “JUAN RAMON MASOLIVER. Edición y cultura en la Barcelona de postguerra” que farà la seva autora, Míriam Gázquez Cano.

Aquest acte es farà a LES CLAUS DE SANT PERE, al barri de Vallençana  (Carretera de Badalona, km 7,2). Caldrà arribar-hi amb vehicle particular. Per l'aparcament no cal patir, perquè en disposa d'un de ben ampli.

Per tal de poder organitzar adequadament aquest event, cal que els socis i sòcies que volgueu participar us hi inscrigueu mitjançant alguna de les alternatives següents que posem a la vostra disposició

  • Personalment, a la nostra seu del carrer Major (gairebé totes les tardes trobareu obert entre les 5 i les 7 de la tarda).
  • Per correu electrònic a l'adreça: associació@aculturalmontcada.org
  • Per whatsapp, enviant-ne un al mòbil 660158563.

En tots els casos caldrà indicar:

  • el nom del soci o sòcia
  • si hi assistirà acompanyat per la seva parella o amic/amiga.
  • si no es disposa de cap mitjà transport (si aquest és el cas, intentarem trobar-hi una solució).

US HI ESPEREM !!!

 

 

SOBRE EL  PERSONATGE: JUAN RAMON MASOLIVER ( Saragossa, 1910 - Barcelona, 1997)

Va viure la infantessa a Barcelona, on inicia la vida cultural el 1929 com editor de la revista  avantguardista Hèlix. Va donar els primers passos en el periodisme a la Itàlia de Mussolini com a corresponsal de La Vanguardia, mentre era lector a la Universitat de Gènova. La seva amistat amb Luis Buñuel i Salvador Dalí el va portar a Paris.

Després de la Guerra Civil va ser nomenat Cap de Propaganda de Barcelona. Impulsà la reobertura de l’Ateneu Barcelonès i junt amb Ignasi Agustí i Josep Verges crearen el setmanari DESTINO. Va fundar l’editorial Yunque, on es va rodejar d’una cort literària en la que destacaren personatges com Juan Eduardo Cirlot, Guillermo Diaz-Plaja, César González Ruano, Néstor Luján, Eugenio Nadal, Dionisio Ridruejo i Martin de Riquer, d’entre molts altres.

L’assaig biogràfic de Míriam Gázquez ofereix un recorregut laberíntic i sempre intrigant sobre la societat cultural i literària de la Barcelona d’abans i desprès de la Guerra Civil. És un retrat apassionant d’un personatge  imprevisible, excel·lent editor i premiat traductor (Premio Nacional de Traducción, 1989). Va ser  crític literari de La Vanguardia  durant dècades. Per a l’autora, Juan Ramon Masoliver és la veu d’un intel·lectual cosmopolita que es va definir a si mateix, per sobre de qualsevol etiqueta, com un “animal de lectura”, que va dignificar l’art de la traducció, un apassionat  dinamitzador de la lectura i defensor de l’ofici d’editor com a lector. 

Amb aquest acte l’Associació vol enaltir la figura de l’erudit  Juan Ramón Masoliver. La seva casa a Vallensana, testimonia l’antiga relació de la nissaga  Masoliver amb Montcada i Reixac. Allà l’il·lustre convilatà va establir el seu cau de repòs, lectura i estudi, i va arribar a acumular una biblioteca, formada per mes de deu mil  volums. Enamorat del paisatge de Vallensana, perenne record dels seus estiueigs de nen privilegiat, va congregar reunions del jurat per fallar el Premi Nadal al restaurant Can Piqué.

Més informació:

Vikipèdia (en català)

Wikipèdia (en castellà) 

Quaderns de Vallençana 

 

SOBRE L'AUTORA: MIRIAM GAZQUEZ  CANO (Cornellà 1983)

Professora de Llengua i Literatura Espanyola en la UNED de Barcelona. El 2018, es doctorà en Filologia Hispànica a UB, amb una tesi sobre el panorama cultural de la postguerra barcelonesa. Està especialitzada en la recuperació d’arxius personals d’intel·lectuals de l’època. Ha dirigit el rescat i donació del fons documental i bibliogràfic de Juan Ramon Masoliver, actualment accessible a l’Arxiu i Biblioteca Nacional de Catalunya.

 

 

L'ASSOCIACIÓ S'ADHEREIX A “VESTITS VERMELLS”

El dimarts 25 de juny, a les 19h., davant de la nostra seu del carrer Major, penjarem un vestit vermell, sumant-nos així a la iniciativa que impulsa l'Associació Vestits Vermells de Montcada i Reixac.

Es tracta d'una acció amb què volem mantenir viu el record de les dones assassinades i sensibilitzar a la ciutadania sobre aquesta xacra que perviu a la nostra societat.

Vine i participa en aquest acte contra la violència masclista. T'hi esperem!!!

 Video

Notícies sobre Vestits Vermells a la Veu

TREBALLS D’ALUMNES DE LA SALLE SOBRE MONTCADA I REIXAC

Fomentar la recerca, el coneixement i la divulgació de les arrels històriques de Montcada i Reixac, el seu costumari i folklore, constitueix la finalitat principal de l’Associació Cultural Montcada. En aquest sentit, des de l’Associació, es duen a terme diferents línies de treball (arxiu documental i fotogràfic, publicació de llibres, quaderns, conferències, etc.).

En aquest marc, la vinculació dels joves montcadencs amb la seva ciutat a través del coneixement de la seva història i idiosincràsia es considera prioritària; i d’aquí l’interès en assolir col·laboracions amb les escoles i instituts del municipi.

Per això valorem molt positivament que la col·laboració de l’Associació amb l’Escola la Salle Montcada ja hagi donat com a fruit aquests dos treballs realitzats per estudiants de 4art d’ESO titulats:

  • RECREACIÓ DE LES FESTES MAJORS DE MONTCADA I REIXAC MITJANÇANT UN CÒMIC.
  • L’ABANS I L’ARA DE MONTCADA I REIXAC.

i creiem oportú donar-ne difusió en un acte on els autors d’aquests dos estudis els puguin presentar als socis i a les persones que vulguin acompanyar-nos.