Skip to main content

Presentació d'un llibre sobre Juan Ramón Masoliver, a Vallensana

El dijous 4 de juliol de 2024, a les 18,30h tindrà lloc la presentació del llibre “JUAN RAMON MASOLIVER. Edición y cultura en la Barcelona de postguerra” que farà la seva autora, Míriam Gázquez Cano.

Aquest acte es farà a LES CLAUS DE SANT PERE, al barri de Vallençana  (Carretera de Badalona, km 7,2). Caldrà arribar-hi amb vehicle particular. Per l'aparcament no cal patir, perquè en disposa d'un de ben ampli.

Per tal de poder organitzar adequadament aquest event, cal que els socis i sòcies que volgueu participar us hi inscrigueu mitjançant alguna de les alternatives següents que posem a la vostra disposició

  • Personalment, a la nostra seu del carrer Major (gairebé totes les tardes trobareu obert entre les 5 i les 7 de la tarda).
  • Per correu electrònic a l'adreça: associació@aculturalmontcada.org
  • Per whatsapp, enviant-ne un al mòbil 660158563.

En tots els casos caldrà indicar:

  • el nom del soci o sòcia
  • si hi assistirà acompanyat per la seva parella o amic/amiga.
  • si no es disposa de cap mitjà transport (si aquest és el cas, intentarem trobar-hi una solució).

US HI ESPEREM !!!

 

 

SOBRE EL  PERSONATGE: JUAN RAMON MASOLIVER ( Saragossa, 1910 - Barcelona, 1997)

Va viure la infantessa a Barcelona, on inicia la vida cultural el 1929 com editor de la revista  avantguardista Hèlix. Va donar els primers passos en el periodisme a la Itàlia de Mussolini com a corresponsal de La Vanguardia, mentre era lector a la Universitat de Gènova. La seva amistat amb Luis Buñuel i Salvador Dalí el va portar a Paris.

Després de la Guerra Civil va ser nomenat Cap de Propaganda de Barcelona. Impulsà la reobertura de l’Ateneu Barcelonès i junt amb Ignasi Agustí i Josep Verges crearen el setmanari DESTINO. Va fundar l’editorial Yunque, on es va rodejar d’una cort literària en la que destacaren personatges com Juan Eduardo Cirlot, Guillermo Diaz-Plaja, César González Ruano, Néstor Luján, Eugenio Nadal, Dionisio Ridruejo i Martin de Riquer, d’entre molts altres.

L’assaig biogràfic de Míriam Gázquez ofereix un recorregut laberíntic i sempre intrigant sobre la societat cultural i literària de la Barcelona d’abans i desprès de la Guerra Civil. És un retrat apassionant d’un personatge  imprevisible, excel·lent editor i premiat traductor (Premio Nacional de Traducción, 1989). Va ser  crític literari de La Vanguardia  durant dècades. Per a l’autora, Juan Ramon Masoliver és la veu d’un intel·lectual cosmopolita que es va definir a si mateix, per sobre de qualsevol etiqueta, com un “animal de lectura”, que va dignificar l’art de la traducció, un apassionat  dinamitzador de la lectura i defensor de l’ofici d’editor com a lector. 

Amb aquest acte l’Associació vol enaltir la figura de l’erudit  Juan Ramón Masoliver. La seva casa a Vallensana, testimonia l’antiga relació de la nissaga  Masoliver amb Montcada i Reixac. Allà l’il·lustre convilatà va establir el seu cau de repòs, lectura i estudi, i va arribar a acumular una biblioteca, formada per mes de deu mil  volums. Enamorat del paisatge de Vallensana, perenne record dels seus estiueigs de nen privilegiat, va congregar reunions del jurat per fallar el Premi Nadal al restaurant Can Piqué.

Més informació:

Vikipèdia (en català)

Wikipèdia (en castellà) 

Quaderns de Vallençana 

 

SOBRE L'AUTORA: MIRIAM GAZQUEZ  CANO (Cornellà 1983)

Professora de Llengua i Literatura Espanyola en la UNED de Barcelona. El 2018, es doctorà en Filologia Hispànica a UB, amb una tesi sobre el panorama cultural de la postguerra barcelonesa. Està especialitzada en la recuperació d’arxius personals d’intel·lectuals de l’època. Ha dirigit el rescat i donació del fons documental i bibliogràfic de Juan Ramon Masoliver, actualment accessible a l’Arxiu i Biblioteca Nacional de Catalunya.